fbpx
Mojster in rabelj
24. decembra, 2013
Slovenija na zmagovalnih stopničkah
19. februarja, 2014

Zavestno kalibriranje

Vsaka naša odločitev, misel, občutek, energetska zaznava, vse torej, kar se dogaja zunaj in znotraj nas, našo notranjo tehtnico vsak trenutek umerja na novo. V letošnjem letu, ko bomo priča večjemu preskoku v kolektivni zavesti, kar bo seveda posledica preskokov na naših individualnih nivojih, bo tehtnica postala še bolj občutljiva. Če smo bili do sedaj zadovoljni s tehtanjem na kilogram natančno, nas letos čaka umerjanje na miligramsko mersko lestvico. Kar pomeni, da se lahko zgodi, da bodo stvari, ki so pri kilogramski natančnosti še stale v ravnovesju, na miligramski kalibraciji tega ponovno porušile. Višja kot postane naša zavest, občutljivejši postane naš notranji merilni aparat in bolj subtilno je treba znati dosegati balans. Zavestna izbira ravnovesja pa v resnici ni nič drugega kot izbira najboljšega orodja za kreiranje želene realnosti.

“Višja kot postane naša zavest, občutljivejši postane naš notranji merilni aparat in bolj subtilno je treba znati dosegati notranje ravnovesje.”

Zato je letos kalibriranje na notranje ravnovesje ena od naših ključnih nalog. Pri tem ne gre več samo za iskanje ravnovesja pri velikih odločitvah in dejanjih, enako pomembna je zavestna izbira ravnovesja pri popolnoma vsakodnevnih opravilih, pri vsaki akciji ali reakciji, pri vsaki misli ali čustvu. Sama sem zadnji mesec denimo opazila, da sem včasih še vedno (pre)stroga do sebe. Čeprav sem v zadnjih letih osvobodila velik del svoje notranje tiranke, s katero ni (bilo) lahko živeti, mi jo je moja miligramska tehtnica v nekaterih situacijah spet nazorno pokazala. Na primer, ko mi je prijateljica pri selitvi ponudila pomoč pri čiščenju stanovanja, je bila moja prva reakcija: »Hvala, ampak ni treba.« Ker je bila dovolj vztrajna, se mi je posvetilo, da si (spet) ne dovolim sprejeti pomoč za nekaj, kar načeloma zmorem sama. Za to sporočilo sem ji bila enako hvaležna kot za njen prispevek pri pucanju! Naslednjič sem svojo tiranko prepoznala, ko je skupaj z mano počivala na kavču in me spraševala, kako lahko ležim, če stanovanje (še) ni pospravljeno? Včasih, ko je imela več moči, bi vstala in se zaposlila z nečim bolj »koristnim«, če drugega ne, bi v roke vzela vsaj knjigo ali prižgala TV. Tokrat pa sem ji zavestno pokazala, kako fino je gledati v zrak in delati nič – dobesedno – brez občutka krivde.

Naše reakcije prav v takšnih in podobnih, navidezno nepomembnih situacijah, enako kreirajo našo realnost, kot vse ostale velike, življenjske odločitve. In zato, samo zato, je zavestno kalibriranje vsake naše misli, čustva, reakcije tako zelo pomembno. Tisto, čemur bomo dajali pozornost, se bo namreč v obdobju, ki prihaja, precej hitreje manifestiralo, kot kdaj koli prej, in prav te naše popolnoma vsakodnevne izbire bodo definirale našo resničnost. Kakorkoli znanstveno-fantastično se zdi, v tem letu se bodo naše realnosti začele ločevati in le od nas samih bo odvisno, v kateri bomo živeli.

P. s. Če se vam da, nekaj dni zavestno spremljajte svoje misli, čustva in reakcije. Ampak bodite res striktni in iskreni do sebe! Potem si vzemite še nekaj dni ter tiste misli in čustva, ki niso v ravnovesju, nevtralizirajte. In (se) spet opazujte. Morda boste presenečeni, ali pa šokirani, kaj vse boste odkrili v (in o) sebi. In morda boste navdušeni, ko se boste mimogrede naučili še bolj zavestnega načina življenja.