fbpx
Odloži svoj sram
29. marca, 2024

Sram onemogoča zdrave odnose

Sram, kot najbolj negativna posledica travme, vpliva na vse, kar počnemo, tudi na to, kako se povezujemo z drugimi. Običajno se odnosi, posajeni na vrtu sramu, razvijajo v dve nezdravi smeri. Prva skrajnost je, da ljudje v primežu sramu ne morejo biti sami, ker jim samo odnos daje (lažno) lastno vrednost, daje dokaz, da so vredni ljubezni. Zato skačejo iz odnosa v odnos, ti odnosi pa so največkrat so-odvisniški. V sebi pogosto hrepenijo po globoki intimnosti in povezanosti z drugim, po drugi strani pa čutijo močen strah pred zapuščenostjo, ki jih nezavedno sili v razne igrice, »testiranje« partnerja, manipulacijo … Kar je precej ironično, ker slednje slej ko prej ubije vsako možnost za zdrav odnos. Druga skrajnost ljudi v primežu sramu in strahu pred prizadetostjo in zapuščenostjo, pa je, da postanejo pretirano neodvisni in se izogibajo vseh odnosov. To se lahko izraža tako, da se dobesedno izogibajo socialnim kontaktom, ali pa tako, da v sebi postavijo zid in kljub temu, da so zelo družabni, nikogar ne pustijo res blizu.

Dokler imamo v sebi še veliko mero sramu (beri, bolečine in nezdravih strategij, ki skušajo to bolečino držati pod kontrolo), ne moremo imeti zdravih odnosov. Človek, ki je v sramu, nezavedno vedno privlači drugega človeka v sramu, v odnosu pa potem preigravata dinamiko podrejenosti in nadrejenosti. Oba nezavedno iščeta način, da bi zadovoljila svoje potrebe po povezanosti in se hkrati izognila temu, da bi bila prizadeta. V praksi to največkrat pomeni, da se ne zmoreta odpreti drug drugemu v svoji avtentičnosti (in ranljivosti), ampak v odnos vstopata z maskami, ko te padejo, pa doživita točno to, čemur sta se želela izogniti. Bolečino. Če to bolečino oba vzameta kot priložnost za zdravljenje, lahko odnos preobrazita in ga izkušata na enem popolnoma drugem nivoju. Če bolečino vzameta kot razlog za razhod in hkrati pri sebi ničesar ne spremenita, je velika verjetnost, da se bo zgodba ponovila tudi z naslednjo osebo.

Če torej hočemo izkusiti zdrave odnose in globoko povezanost z drugimi, moramo odložiti svoj sram, vse njegove maske in nezdrave programe, ki nas držijo ujete v njem. Globoko intimno povezanost z drugimi namreč resnično lahko občutimo šele, ko smo avtentični.

Nekaj sramu boste lahko ozavestili in spustili tudi na izkustveni delavnici »Odloži svoj sram«.