fbpx
Hroščevo sporočilo
11. septembra, 2023
Kar te ne ubije, te okrepi!
20. septembra, 2023

Izbira sebe je tudi znak ljubezni

Postavljanje zdravih mej je ključ za zdravo ljubezen do sebe in za zdrave odnose vseh vrst. Zdravo postavljanje mej pomeni določiti, kako želite, da se z vami ravna. Da je jasno, kaj je za vas v določeni situaciji v redu in kaj je nesprejemljivo. Logično, kajne?

Kako pa je v praksi?

Kolikokrat rečete JA, ko mislite NE, ali obratno?
Kolikokrat imate občutek krivde, če rečete ne?
Kolikokrat povozite svoje potrebe, zato, da ustrežete drugim?
Kolikokrat sploh izrazite svoje resnične potrebe?
Kolikokrat spregledate telesni odziv, ko nekdo prestopi vaše meje in ne reagirate?
Kolikokrat dajete preveč, ker si želite potrditev, sprejemanje, ljubezen?
Kolikokrat ste tiho ali se umaknete, ko bi morali udariti po mizi?
Kolikokrat imate občutek, da izdate druge, če izberete sebe?

S postavljanjem meja imajo pogosto več težav ljudje, ki v otroštvu niso občutili dovolj varnosti. Fizične ali čustvene. Lahko zaradi travme ali odsotnosti oziroma nedostopnosti enega ali obeh staršev. Ena od strategij preživetja, ki jo v takšnih primerih otroci lahko razvijejo, je strategija v smislu, »vse bom naredil, samo da mi dajo, kar potrebujem«. Iz takih otrok se razvijejo odrasli, ki vedno postavljajo druge na prvo mesto, zato da bi bili ljubljeni, sprejeti, da bi pripadali, da bi ugajali, da bi bili vredni česarkoli že … Kdo so oni sami izven te vloge, včasih sploh ne vejo, velikokrat ne prepoznajo dovolj svojih resničnih potreb, še manj jih znajo ali si jih upajo izraziti. Globoko v njih je namreč strah, da bi s tem lahko izgubili naklonjenost drugih, brez katere pa so prepričani, da ne morejo preživeti. To so pogosto zelo empatični ljudje, ki se lahko hitro zlijejo z občutki drugih in težko ločijo, kateri občutki so njihovi in kateri ne. Zaradi vsega tega je zdravo postavljanje meja za njih skoraj misija nemogoče.

Ampak izbira sebe je tudi znak ljubezni. Ljubezni do sebe.

Ko začnemo postavljati zdrave meje, začnemo svojemu telesu sporočati, da je varno, če izberemo sebe. In ko se telo res sprosti v tem, postane veliko bolj naravno tudi zdravo postavljanje mej. S tem se vedno izboljša naš odnos do sebe, boljši pa postanejo tudi vsi tisti odnosi, ki so v osnovi zdravi. Res pa takšne spremembe običajno ne zdržijo toksični odnosi, kar pa je pravzaprav prav tako obrat na bolje, kajne?

*************************************************************************************************
Kako je z vašo notranjo varnostjo, zdravim postavljanjem meja in ljubeznijo do same sebe, boste lahko raziskovale tudi na 6-mesečnem podpornem ženskem krogu “Nisi sama”. Hkrati pa boste dobile priložnost, da prepišete svoje pretekle izkušnje in omejujoče programe, ter začnete delovati drugače, bolj v skladu s tem, kar ste v svoji biti. Dobrodošle!