fbpx
Dvoživka
4. februarja, 2022
Ni življenja brez izzivov
24. februarja, 2022

Pričakovanja vs. razočaranja

Predstavljajte si, da si zaželite naravnega džusa. Veste, da za to potrebujete pomarančo in odločite se, da jo boste poiskali. In tako nekega dne trčite ob nekaj okroglega. Ne vidite dobro, kaj to je, ampak, hej, lahko bi bila pomaranča! Tako se s to kroglo malo potipate in kmalu ugotovite, da … hja, v rokah nimate pomaranče, ampak jabolko.

Z jabolkom ni nič narobe. Jabolko je dobro! Za čežano ali štrudelj odlično. Ampak, ne morete pa iz njega dobiti pomarančnega soka.

Hm, kaj pa zdaj?
Kar mirno! Vedno imate na voljo več opcij. Na primer …

Če si res močno želite pomarančnega soka in veste, da vas bo zadovoljil samo ta, se boste jabolku zahvalili za vse njegove jabolčne degustacije, se od njega poslovili in sledili naprej svoji oranžni poti.

Razen če ne boste ob okušanju jabolka ugotovili, da vam to – presenetljivo, diši veliko bolj, kot ste si kdaj mislili. In si boste zaželeli kuhati vroče kompote in gnesti jabolčno pito. Morda boste pri tem tako uživali, da vas bo želja po hladnem, sveže stisnjenem soku iz pomaranč popolnoma minila.

Morda vam okus jabolka ne bo tako zelo prijal, se ga boste pa vseeno navadili, kajti bolje jabolko v roki, kot pomaranča na strehi, a ne? Ker ja, lahko bi bilo še slabše, lahko bi dobili krompir, ki pa ga res ne marate! Kompromis? Ja, tudi to izbiro imate! Če jo lahko prebavite.

Ali pa vam morda življenje poleg okusnega jabolka prinese še sočno pomarančo, da dobite izkušnjo, kako vam tekne zmešana sadna solata. Po možnosti tako, da se zraven ne zmeša še vam.

Kakršnokoli kulinarično izkušnjo si privoščite, je v redu, dokler ste pri tem zvesti svojemu okusu.
Raziskujte, okušajte, uživajte! Samo ene napake nikoli ne naredite!

Nikoli, res nikoli od jabolka ne pričakujte, da bo iz sebe iztisnil pomarančni sok. Ne bo ga! Ne more ga! Ne glede na to, kako si to želite, ne glede na to, kako se morda jabolko trudi. Ne glede na to, kako radi ga imate ali kako ima jabolko rado vas. Tovrstna pričakovanja vedno vodijo samo v eno smer – v razočaranje.

Od jabolka ne moremo pričakovati, da bo postalo pomaranča!
Niti mu ne moremo zameriti, da to ni.

Enako velja tudi v obratni situaciji.
Ne skušajte postati nekaj, kar niste, samo zato, ker to nekdo od vas pričakuje, ali si želi.
Ne bodite jabolko, če ste pomaranča!
Razen, če želite razočarati sami sebe.

 

********************
Kako pa je z jabolki in pomarančami v vašem življenju? S pričakovanji in razočaranji … Ne samo v košari odnosov … Vam je všeč, kar okušate, ali vaša kuhinja potrebuje prevetritev? Če je odgovor pozitiven, dobrodošli na izkustvenem vikend umiku »Poišči sebe v sebi«, od 11. do 13. marca, kjer marsikatere preizkušene recepte obračamo na glavo.