fbpx
Mentorstvo mojega drevesa
12. januarja, 2021
Razdvajanje svetov
14. februarja, 2021

Druga vrata

Art: Azra Smailkadić

Že dva meseca opažam, da med transmisijami skozi energije ves čas prihaja eno in isto sporočilo. In sicer, da bomo letošnje leto (pa verjetno še kakšno naslednje) dobili veliko priložnosti, da določene izkušnje, ki smo jih vedno doživljali na en in isti (neželen) način, izkusimo drugače. Saj veste, to so tiste situacije, za katere smo navajeni, da se vedno zapeljejo v isto smer, da se vedno počutimo isto (slabo) in da je tudi rezultat vedno isti. Tokrat smo spodbujeni in podprti, da te situacije doživimo drugače. Da v njih vstopimo skozi druga vrata.

Če se sprašujete, o kakšnih vratih govorim, naj najprej razjasnim, da gre za notranja vrata. Gre za našo zavestno izbiro, kako bomo določeno situacijo, ki nas izziva, sprejeli in kako se bomo na njo odzvali. Bomo uporabili ene in iste obrambne mehanizme? Nas bodo ustavile ali pognale v (re)akcijo ene in iste saboterske misli, destruktivni vzorci in nezdravi občutki? Ali si bomo dovolili nekaj narediti drugače in si tako dali priložnost za drugačno izkušnjo?

Pri tem ne gre samo za neke velike priložnosti, ki vam bodo čez noč spremenile življenje. Čeprav se seveda lahko zgodijo tudi te. Večja verjetnost je, da se bodo notranji premiki zgodili skozi veliko vsakodnevnih situacij, ki vam bodo prinesle priložnosti, da na primer izrazite svoje mnenje, če tega prej niste zmogli. Ali da rečete ne manipulaciji. Ali da se razgalite v svoji ranljivosti. Ali da si upate izstopiti iz povprečja in pokazati, kdo ste. Ne podcenjujte takšnih vsakodnevnih priložnosti, ki vam jih življenje prinese, čeprav so te velikokrat zavite v močne čustvene pakete in jih zato včasih rajši zavrnemo, kot da bi jih odprli!

Ko boste torej naslednjič v »situaciji«, se spomnite, da imate vedno na voljo dvoje vrat. Prva so tista, skozi katera ste šli že velikokrat in ste vedno dobili isto izkušnjo. Druga vrata pa so tista, ki od vas zahtevajo, da presežete svojo cono udobja in naredite nekaj drugače. Zahtevajo, da se zavestno uprete svojim notranjim mislim, ki vam govorijo, da ne zmorete, da ne boste, da niste dovolj dobri za karkoli že … In zahtevajo, da zdržite v svojih občutkih, tudi če vam bo neprijetno, brez da uporabite katerega od vaših obrambnih mehanizmov, ki te občutke omili, zanika ali zatre.

Pri tem bodite pozorni na štiri stvari.

Prvič. Poskušajte prepoznati, katero vašo potrebo »situacija« nagovarja. Če gremo dovolj globoko, namreč vedno ugotovimo, da imamo izzive tam, kjer naše potrebe niso (ali niso bile) zadovoljene na zdrav način. Največkrat ta manjko prinašamo iz otroštva in ga potem preigravamo na različne načine, še posebej v odnosih. Tako boste vedeli, kateri deli vas še potrebujejo zdravljenje, pozornost, sočutje, ljubezen, mejo … ali karkoli že.

Drugič. Bodite brutalno iskreni do sebe in ozavestite (si priznajte), kakšne misli se vam vedno porodijo ob takšnih situacijah in kako vplivajo na vas? Kako se počutite znotraj sebe? Kako reagirate? Kakšne zaključke običajno naredite? A so vaši zaključki res pravi? Kakšen odziv dobite? Če vam uvidi in rezultati niso všeč, ste zreli za tretji korak.

Tretjič. Odločite se, da boste tokrat nekaj naredili drugače in potem to tudi storite. Včasih dejanje drugačnosti zahteva samo to, da zavzamete drugačno perspektivo ali k vsemu pristopite z drugačno notranjo nastrojenostjo, včasih pa situacija seveda zahteva tudi konkretna dejanja. Kaj točno bo katerakoli takšna situacija od vas zahtevala, boste vedeli sproti, usmeritve pa boste vedno našli znotraj vas. Bodite pa tudi pri tem zelo iskreni do sebe, kajti velikokrat je veliko lažje najti izgovore, zakaj nekaj ni možno, kot tvegati skok v neznano.

Četrtič. Ko boste odprli druga vrata, pojdite skozi brez skrite agende, brez vezanosti na rezultat in brez pričakovanj. Skozi ta vrata pojdite zgolj zato, da sebi podarite drugačno izkušnjo in opazujte predvsem, kaj se ob tem dogaja znotraj vas. To je tisto, kar je za vas pomembno. Ko boste dovolj velikokrat izkusili, da je nekaj možno doživeti tudi drugače, čeprav ste prej morda celo življenje mislili, da ni, boste dobili nazaj tudi svojo notranjo moč, ki ste jo nekoč nekje, ko ste bili v vlogi žrtve, izgubili. Tako se boste počasi ozdravili, osvobodili in opolnomočili. To je glavno darilo drugih vrat.

Saj vem, nič novega. Vem, da vse to že veste. Kar je novo in zaradi česar sem sploh napisala ta blog, pa je dejstvo, da za to, da gremo skozi druga vrata – individualno in kolektivno, še nikoli nismo bili tako močno podprti tudi na planetarnem nivoju. Zdaj bomo res vsi dobili priložnosti, da presežemo vse stare, preživete, omejujoče in destruktivne programe, po katerih smo doslej delovali in da postanemo to, kar smo onkraj tega, kar smo doslej mislili, da smo. Ker samo takšni lahko ustvarimo novo Zemljo.

P. s. Druga vrata odpiramo tudi drug drugemu. Zato, če kdaj vidite priložnost, da lahko kakorkoli še komu pomagate iti skozi, priložnosti ne spustite mimo! To bo zagotovo obogatilo tudi vas.

*******************
Notranja druga vrata bomo odpirali tudi na izkustvenem vikend umiku “Poišči sebe v sebi”, v Lendavi, od 26. – 28. marca. Dobrodošli! Cena za prijavo do 1.3. je ugodnejša.