fbpx
Ego v polju ljubezni
5. novembra, 2022
Zakaj se bojiš Ljubezni?
17. novembra, 2022

Kdaj ste si nazadnje dovolili “izgubljati” čas?

Kdaj ste nazadnje naredili kaj samo za svojo dušo? Samo zase. Samo zato, ker vas je to v tistem trenutku ali dveh notranje napolnilo. Ne glede na to, kako »nepomembna in nesmiselna« je bila ta zadeva v primerjavi z vsemi »smiselnimi in pomembnimi« opravki, ki jih imate na vašem dnevnem urniku.

Kdaj ste si nazadnje dovolili »izgubljati« čas z nečem, kar samo po sebi ni imelo nobenega posebnega namena, niti cilja?

Jaz sem to nazadnje delala ta vikend. Nič od tistega, kar sem si zadala narediti, nisem naredila. Sedela sem za računalnikom in pisala. Duša je želela nekaj izliti iz mene in pustila sem prstom, da so tipkali po svoje. Vmes sem, priznam, pomislila, zakaj to sploh počnem, ker to pisanje ni bilo namenjeno nikomur. Samo meni. Potem sem ugotovila, da je tudi to dovolj. Da lahko pišem zgodbo tudi samo za sebe, če čutim, da me to v tem trenutku hrani. In da si lahko dovolim vreči stran vse te ure, ki bi jih lahko uporabila za kaj bolj koristnega.

Ampak, ali je tako porabljen čas res vržen stran?

Pisanje je moje najbolj naravno izražanje. Ko se v meni odpre kreativni tok ali notranja globina, so besede moje najljubše igrače in moj najljubši peskovnik njihovo sestavljanje. V tem uživam. Od nekdaj. Že kot mala punčka sem zlagala rime in jih skrivala v posebnem zvezku, ki ga nikomur nisem pokazala. Od nekdaj sem pisala dnevnike in na tihem sanjala, da bom pisateljica.

Kaj je torej lahko bolj koristno, kot nekaj, kar hrani mojo dušo?

Kreativnost je naša naravna substanca. Vsi jo imamo. To je tisti del nas, ki nas notranje poganja in nas hkrati ohranja povezane z našim bistvom. Kreativnost ni vezana samo na umetniško izražanje, s čimer jo pogosto preozko povezujemo. Kreativnost je naša notranja sila, ki jo lahko uporabimo kjerkoli, za karkoli. Kaj je vaša kreativna sila, kaj je vaš najbolj naravni izraz, najbrž veste. Če ne, pa malce raziščite, kaj je tisto, kar ste v otroštvu počeli najrajši. Kaj vas je kot otroka najbolj zanimalo? V čem ste najbolj uživali? Ali kaj ste si takrat želeli delati, izraziti, doživeti, pa vam morda ni bilo dano?

Včasih je ne samo koristno, ampak v resnici zelo zdravo, da si dovolimo spet biti ta otrok in narediti kaj kar tako. Brez razloga. Točno tako kot to delajo otroci! Oni ne počnejo stvari zato, ker so koristne, ampak zato, ker v njih uživajo. Tudi naš notranji otrok to potrebuje. Kajti, če je on srečen in radosten, smo veliko bolj izpolnjeni in pomirjeni tudi v svoji odrasli verziji sebe, ki seveda mora poskrbeti tudi za to, da je kosilo na mizi in da so položnice plačane.