fbpx
Šah
2. avgusta, 2014
Dotik mavrice
15. avgusta, 2014

Vrabci in golobi

Pred kratkim mi je prijateljica podelila en svoj zanimiv uvid. Ugotovila je namreč, da se v življenju velikokrat zadovolji z vrabcem v rokah, ker se ji zdi prenaporno ukvarjati z golobi na strehi in je pač pragmatična. Ob tem pa se je začela spraševati, če so vrabci res vedno najbolj prava izbira. Ali bi morala kdaj zaupati tudi kakšnemu svojemu golobu?

“Tudi sama sem pri nekaterih stvareh v življenju pragmatična, ampak pri tistih, ki so zame pomembne, ki jih nosim v duši, pa se ne morem zadovoljiti z manj, kot vem, da je možno.”

Ko sem jo poslušala, mi je dalo misliti. Tudi sama sem pri nekaterih stvareh v življenju zelo pragmatična, ampak pri tistih, ki so zame pomembne, ki jih čutim v svoji esenci, ki jih nosim v duši, pa se ne morem zadovoljiti z manj, kot vem, da je možno. Zato sem nekatere svoje golobe na strehi sposobna hraniti zelo dolgo, brez garancije, da bodo kdaj pristali v moji roki. S tem se učim svoje največje lekcije v tej inkarnaciji – samozaupanja v svojo Resnico. In kakorkoli je včasih težko vztrajati, vem, da negovanje teh mojih golobov pomeni tudi hranjenje mene, mojih sanj, mojih vizij, mojega smisla bivanja. Včasih sem se zaradi tega opravičevala, poskušala pojasnjevati, zakaj sprejemam »iracionalne« odločitve, se celo sramovala, ker so bili marsikateri moji golobi neotipljivi. Zdaj ne pojasnjujem več, zdaj samo izbiram in sprejemam posledice svojih izbir. Res je, včasih kakšen golob »nehvaležno« odleti in se pokaže, da se je izvalil iz kukavičjega jajca, ampak ob tem tudi sama zorim, dojemam širšo sliko, bolje razumem sebe in svet. Kadar pa se golob, nahranjen z mojo ljubeznijo, v čisti svobodi usede v mojo dlan, ne morem dobiti lepšega darila. Takrat se dogaja čarobnost življenja, ustvarjajo se čudeži.

Seveda so v življenju potrebni tako vrabci kot golobi in prav je, da hranimo vse. Ni pa nič narobe, če jih vsake toliko malce preštejemo, te naše golobe na strehi in naše vrabce v roki. Da preverimo, kaj nam prinašajo eni in drugi in kaj eni in drugi od nas zahtevajo. In se odločimo, katere bomo še hranili, katerim pa bomo dali svobodo.